75 jaar na de Bevrijding - Rotterdamse oorlogsverhalen in het Duits

75 jaar na de Bevrijding - Rotterdamse oorlogsverhalen in het Duits

75 jaar na de Bevrijding – Rotterdamse oorlogsverhalen in het Duits

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Rotterdam kreeg het in de oorlogsjaren zwaar te verduren – Het Bombardement van mei 1940 legde de gehele binnenstad in puin. Museum Rotterdam ’40-’45 NOW vertelt met behulp van een grote verzameling voorwerpen en documenten het verhaal van de oorlogsjaren in Rotterdam.

101 bijzondere verhalen zijn door het museum uitgegeven in twee boeken: Vergeten Verhalen – Rotterdamse Oorlogsherinneringen, deel 1 en 2.

De oorlog in Nederland heeft natuurlijk alles te maken met Duitsland. Vergeten Verhalen was echter alleen beschikbaar in het Nederlands en Engels. Vandaar dat Ricarda Gras, bestuursvoorzitter van Congrestolken en van oorsprong Duitse, meteen aanbod om deze verhalen door een groepje collega’s naar het Duits te laten vertalen: "Ik kende het museum niet toen ik de delegatie van de burgemeester van Keulen als tolk begeleidde. Het was een ervaring die veel losmaakte. Deze verhalen moeten doorverteld worden. Het was voor mij niet te verkroppen dat het boek niet in het Duits beschikbaar is. Gelukkig wist ik dat ik op hulp kon rekenen van mijn collega's! Binnenkort heeft het museum een prachtig boek voor geïnteresseerde Duitstalige bezoekers. Daar zijn wij trots op."

Het begon als vrijwilligersproject, maar uiteindelijk slaagde Ricarda erin om bij de gemeente Keulen geld voor de vertaling los te krijgen – de burgemeester van Keulen was meteen enthousiast over het initiatief.

Drie andere leden van Congrestolken (Eva Bodor, Manuela Degenkolb en Birte Priebe) gingen aan de slag met de vertaling. Het project bleek erg boeiend, maar vergde ook veel onderzoek en was af en toe emotioneel zwaar vanwege de vaak schrijnende verhalen.

Eind maart 2020 was de vertaling gereed. Door de Coronacrisis is nog niet helemaal duidelijk wanneer het boek in het Duits gaat verschijnen.

Birte Priebe

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close